martes, 21 de octubre de 2008

OBTENCIÓ DE L'ENERGIA HIDROELÈCTRICA

El funcionament és senzill, converteix l'energia potencial de l'aigua a certa altura en energia elèctrica. Es permet la caiguda del fluid i l'energia potencial es converteix en cinètica arribant a gran velocitat en el punt més baix; en aquest punt se li fa passar per una turbina i provoca un moviment rotatori en un generador que al seu torn es converteix en energia elèctrica de tensió i freqüència desordenades. Una vegada extreta l'energia elèctrica l'aigua es retorna al riu per al seu curs normal, podent-se aprofitar de nou per a obtenir energia elèctrica aigües baix o per al consum humà. Denominem turbina a la màquina que s'empra per a transformar energia mecànica en energia elèctrica, encara que inicialment aquesta serà desordenada, no comercial.


Hi ha dos tipus fonamentals de turbines:

1- Pelton: s'utilitza en el cas de salts superiors a 200 metres i petits cabals, normalment per a preses situades en zones d'alta muntanya

2- Francis-Kaplan: són més indicades en el cas de salts menors.


Conducció de l’aigua des de presa (Central hidràulica del Tambre, A Corunya)

Per a aprofitar l'energia hidroelectrica necessitem aigua estancada en un embassament o presa situada a una altura per sobre de la llera habitual del riu; es diu salt d'aigua a la diferència d'altura entre el nivell superior i inferior. L'avantatge principal respecte a altres renovables és que el cabal d'aigua pot ser controlat, de manera que en el moment de demanda elèctrica deixarem fluir el líquid generant energia; en el cas que no existeixi aquesta demanda mantindrem tancades les comportes fins que torni a existir demanda; aquest és un avantatge respecte a l'energia eòlica ja que de moment en aquesta no es resol el problema de l'emmagatzematge.

No hay comentarios: