domingo, 19 de octubre de 2008

QUÈ ÉS L'ENERGIA HIDROELÈCTRICA?

L'energia hidroelèctrica és una energia renovable però no alternativa perquè es fa servir des de molts anys com una de les fonts principals d'electricitat. La energía hidroeléctrica és aquella que aprofita el moviment de l'aigua per a convertirlo en corrent elèctrica comercial.

Es calcula que si s'explotés tota l'energia hidroelèctrica que el món sencer pot donar, només es cobriria el 15% de l'energia total que consumim. En realitat s'està utilitzant al voltant del 20% d'aquest potencial, encara que a Espanya i en general en els països desenvolupats, el percentatge d'explotació arriba a ésser de més del 50%.



Des del punt de vista ambiental l'energia hidroelèctrica és una de les més netes, tot hi que no són bones dl tot perquè els pantans que cal construir suposen un impacte important. El pantà altera greument l'ecosistema fluvial. Els pantans produïxen un important impacte paisatgístic i humà, perquè amb freqüència la seva construcció exigeix traslladar a pobles sencers i sepultar sota les aigües terres de cultiu, boscos i altres zones silvestres. Els pantans també tenen alguns impactes ambientals positius. Així, per exemple, han estat molt útils per a algunes aus aquàtiques que han substituït els aiguamolls costaners que usaven per a alimentar-se o criar, molts dels quals han desaparegut, per aquests nous hàbitats.



La construcció de pantans és cara, però el seu cost d'explotació és baix i és una forma d'energia rendible econòmicament. Al plantejar-se la conveniència de construir un pantà no cal oblidar que la seva vida és d'uns 50 a 200 anys, perquè amb els sediments que el riu arrossega es va omplint a poc a poc fins a inutilitzar-se.


No hay comentarios: